PL   EN   FR

Tytuł: Vrbove 2011

W dniach 14 - 16 pażdziernika ekipa w składzie Jan  Manikowski, Jerzy Romejko, Wojciech  Romejko, Józef Różański oraz Filip Ostrowski pojechała do Vrbove - miejsca urodzin patrona  naszej fundacji. Termin odwiedzin zbiegł się z dniami miasta Vrbove oraz położeniem  kamienia węgielnego pod pomnik Beniowskiego na miejskim placu. Czysty przypadek a  jednak jaki trafny. Ofiarowana przez nas tablica i statuetka fundacji złożone były razem z  kamieniem węgielnym. Burmistrz Verbove pan Jan Janoska z dumą kilka razy wymieniał obok delegacji z Niemiec i Słowacji naszą z Polski reprezentującą fundację Beniowskiego. Byliśmy  z wizytą w szkole podstawowej, w liceum, muzeum i w urzędzie miasta. Ustaliliśmy zasady  konkursu plastycznego dla dzieci i konkursu z wiedzy o Beniowskim dla młodzieży. Ustaliliśmy też wizytę naszych przyjaciół ze Słowacji w Polsce. Mają przyjechać razem z młodzieżą na  dzień fundacji we wrześniu. Zaproszeni też będą ojcowie miasta Verbove. Wizyta ze wszech  miar potrzebna i udana. Jesteśmy postrzegani jako konkretna, dobrze działająca fundacja  Beniowskiego z Polski. Jerzy Romejko

↑ W górę